Saat 22.00’da ofisimizin önünde toparlanıp Erzurum’dan Iğdır Dilucu Sınır Kapısı’na hareket ediyoruz. Yaklaşık 5-6 saat sürecek yolculuğumuz sonrası Mustafa Kemal Atatürk'ün "Türk Kapısı" olarak nitelediği Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile kapımız, Dilucu Sınır Kapısı’ndan çıkış işlemlerimizi yaptırıp Nahçıvan’a giriyoruz. Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi’ne dökülen Aras Nehri üzerine inşa edilen Hasret Köprüsü'nden geçerek yaklaşık 1,5 saat sonra Nahçıvan Şehri’ne ulaşacağız. Avtovağzal Meydanı’ndan, ortasında büyük bir bayrak bulunan ve Nahçıvan'ı kuş bakışı izleyeceğimiz Bayrak Meydanı’na geçerek Şehrin Merkezi olarak bilinen Heydar Aliyev Meydanı’nda fotoğraflarımızı çekip 1. Dünya Savaşı’nda Nahçıvan’da şehit olan Türk Askerleri anısına yaptırılan Türk Şehitliği, Atatürk Caddesi’ndeki, heykeltıraş Metin Yurdanur’un yaptığı, 29 Ekim 2011’de açılışı yapılan Atatürk Büstü ve Büyük Bağ Meydanı gezilerimizi tamamlıyoruz.
Gezimize Nahçıvan Halı Müzesi ile devam ediyoruz. 14’üncü yüzyılda askerlerin konaklama yeri olarak kullanılan müze, şimdi yakın geçmişe ait halı kültürünü yansıtan benzersiz eserlere ev sahipliği yapıyor. Paha biçilemeyen 18, 19 ve 20’inci yüzyıllara ait Şirvan, Tebriz, Nahçıvan, Karabağ ve Gence-Kazak halılarını ve üzerinde Anadolu motiflerini andıran desenlerin yer aldığı, heybeler, duvar ve yer halıları gördükten sonra, Azerbaycan’ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev Müzesi, Aliyev’in çocukluktan devlet başkanlığına, askeri okuldaki eğitimlerinden Nahçıvan’daki Meclis Başkanlığı günlerine kadar, birçok fotoğrafın yanında gözlüğü, anlaşmalara imza attığı kalemi ile birlikte Türkiye ile İran arasında yapılan anlaşmaların kopyaları ile, toplam 2 bin 384 eserin yer aldığı müzeyi gezdikten sonra 1882 Nahçıvan doğumlu Azerbeycanlı şair ve oyun yazarı Hüseyin Cavid’in doğup büyüdüğü müze evi geziyoruz. 18.yüzyıldan kalma bir İran mimari örneği Mavi Camii gezimiz sonrasında, Türk kadını için yapılan en güzel abidelerden biri olan Mümine Hatun Türbesine gidiyoruz. 12’nci yüzyılda Selçuklu Devleti’nin Valisi Şemsettin İldeniz tarafından kendisinden önce vefat eden eşi Mümine Hatun adına yaptırılmış olan Türbe mimari bakımdan Anadolu’daki çifte minare geleneğinin özelliklerini taşımaktadır. Ardından 1797 yılından 1820 yılına kadar Nahçıvan Hanlığının hâkimi olmuş I. Kalbalı Han tarafından Nahçıvan’da yaptırılan Han Sarayı (Devlet Tarih- Mimarlık Müzesi) geziyoruz. Şu anda 8 salondan oluşan müzede 900 den fazla sergi var. Bu sergiler içerisinde arşiv belgeleri, fotoğraflar, Nahçıvan Hanlığı’nın haritası da sergilenmektedir. Müze gezimiz sonrasın da dünyanın değişik kültürlerinin izlerine rastlanan ve özellikle Müslüman ülkelerden gelenlerin ziyaret ettiği Ashab-ı Kehf mağaraları gezileri sonrası akşam doyumsuz güzelliğiyle Saat Meydanı gezimizin ardından Nahçıvan programımızı sonlandırıp ülkemize geçmek üzere Dilucu Sınır Kapısı’na hareket ediyoruz. Yaklaşık 5-6 saat sürecek yolculuğumuz sonrası Erzurum’a varıyoruz. Bir sonraki turlarımızda görüşmek dileğiyle vedalaşıyoruz.
Erzurum-Dilucu Sınır Kapısı 410 km (Yaklaşık 5-6 saat )
VİZE VE PASAPORT BİLGİLERİ
Türkiye Cumhuriyeti ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşma gereği TC vatandaşları Nahçıvan'a üzerinde TC Kimlik Numarası bulunan Yeni Kimlik veya Pasaport ile geçiş yapabilmektedir. Bunun dışındaki Kimlik Kartları ile (Ehliyet, Kurum Kimlikleri vs.) geçiş yapılamamaktadır. Ailesi ile birlikte (Anne ve Babanın Aynı Anda) seyahat etmeyecek olan 18 yaş altı misafirlerimizin Nahçıvan'a geçişleri için Noter’den Onaylı Muvaffakatname almaları gerekmektedir. Çocuklar (Bebekler Dâhil) kimliklerde fotoğraf olması zorunludur.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR;
YUKARIDA BULUNAN TUR PROGRAMI TÜM HAKLARIYLA TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ’NE BAĞLI 8852 BELGE NOLU CEMRE TURİZM’E AİTTİR.PROGRAMIN KOPYALANMASI VE YAYINLANMASI YASAKTIR.