Saat 22.00’da ofisimizin önünde toplanıp hareket ediyoruz. Yaklaşık 5-6 saatlik yolculuk sonrası Siirt ilimizin Baykan ilçesinde bulunan Veysel Karani Hz. Türbesi’ne varış. Sabah namazı için verilen serbest zaman sonrası Veysel Karani Hz. makamı ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz. Ardından sabah kahvaltımızı almak üzere doğa harikası RasılHacar’a hareket. Kahvaltı sonrası Botan Kanyonu manzarası eşliğinde çaylarımızı yudumlayıp manevi yolculuğumuza devam ediyoruz ve İsmail Fakirullah Türbesi’ni ziyaret etmek üzere Siirt’in Tillo ilçesine hareket ediyoruz. İsmail Fakirullah’ın ölümünden sonra öğrencisi İbrahim Hakkı tarafından 18 yy. da inşa edilen türbenin yanı sıra 8 köşeli ve 10 mt. yüksekliğinde bir kule yapan İbrahim Hakkı Hazretleri , türbenin doğusuna harçsız taşlarla birde duvar inşa etmiştir. Gece ve gündüzün eşit olduğu ekinoks günlerinde kalenin arkasındaki vadiden yükselen güneş bu duvara çarpmaktadır. Işık sadece duvarda bulunan pencereden geçmektedir. İlerde bulunan tepeden kırılan ışık türbenin penceresinden içeri girerek İsmail FakirullahHz’nin mezarının başını aydınlatmaktadır. Bu astronomi ve mimari harikası makamı ziyaretlerimiz sonrası Siirt’in bir başka mimari harikası Siirt Ulu Cami ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Öğle yemeği için Siirt’in meşhur lezzetlerinden Büryan kebabını tatmak üzere serbest zaman sonrası Helvacılar Çarşısı gezimizi tamamlıyoruz. Siirt gezimizi sonlandırıp Cizre’ye hareket ediyoruz. Yaklaşık 2 saatlik sonrası Cizre’ye varış. Manevi yolculuğumuza Hz. Nuh Türbesi ile devam ediyoruz. Ardından Şeyh Ahmet El-Cezeri Türbesi, Mem-u Zin Türbeleri ziyaretleri sonrası konaklamamızı gerçekleştirmek üzere Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine hareket ediyoruz.
Sabahın ilk ışıkları ile otelimizden ayrılıp Eyüp Peygamber’in Türbe ziyaretlerimizi gerçekleştirmek üzere Şanlıurfa’nın Eyüpnebi beldesine hareket ediyoruz. Sabah namazımızı eda edip Eyyüp Peygamber, Eyyüp Peygamber'in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa' Peygamber'in kabirlerini ziyaret ettikten sonra kahvaltımızı almak üzere Peygamberler Şehri Şanlıurfa’ya maneviyatın doruklara ulaşacağı noktalardan biri olan Balıklıgöl’e hareket ediyoruz. Balıklıgöl kenarında kahaltımızı aldıktan sonra sırasıyla Urfa sınırları içerisinde kalan 14 Peygamber kabrinden en önemlisi olan Hz. İbrahim’in doğduğu mağarayı, Hz. İbrahim makamını,Ayn-ı Zeliha Gölünü ve Balıklı Göl’ü ziyaret edip Kapalı Çarşı içerisinde serbest zaman veriyoruz. Ardından Eyüp Peygamber Makamı (Çile Mağarası) ziyaretlerimiz sonrası öğle yemeği için serbest zaman verdikten sonra Diyarbakır’ın Eğil ilçesine hareket ediyoruz. Diyarbakır'da 9 Peygamber kabri ve 3 Peygamber makamı bulunmaktadır. Buna göre Diyarbakır'da Hz. Nebi Zülküf, Hz. Nebi Elyesa, Hz.NebiAsaf bin Behriya, Hz.NebiEnüş, Hz. Nebi Melak, Hz.NebiHellâk, Hz.NebiRüveym, Hz.NebiHarut ve Hz. Nebi Danyal peygamberlerinin kabirleri bulunmaktadır. Hz. Zülküf, Hz. Yunus ve Hz. İlyas peygamberlerinin de makamları bulunmaktadır. Eğil ilçesinde yapacağımız gezi sonrası Diyarbakır merkeze hareket ediyoruz. Akşam namazımı eda etmek üzere Diyarbakır Hz. Süleyman Camii’ne geçiyoruz. Hazreti Süleyman Camii, Nasiriyye Camii Meşhed Camii, Murtaza Paşa Camii ve Kale Camii olmak üzere birçok isimle anılmaktadır. Minaresindeki kitabelerden anlaşıldığı üzere NisanoğluEbul Kasım tarafından 1155-1160 yılları arasında yaptırılmıştır.Camii'nin kitabesinde, Halit Bin Velid'in oğlu Süleyman ile Diyarbakır'ın Araplar tarafından alınması sırasında şehit düşen 27 sahabelerin yatmakta olduğu da belirtiliyor. Buradaki ziyaretlerimiz sonrası Diyarbakır Ulu Camii’ye hareket ediyoruz. Diyarbakır Ulu Camii şehrin merkezinde yer alır. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. MS 639 yılında Müslümanlar tarafından Diyarbakır feth edilmiş ve kentin en büyük kilisesi olan Mar Toma Kilisesi camiye çevrilmiştir. Anadolu’nun en eski camilerindendir. Müslümanlar tarafından 5. Harem-i Şerif (Mukaddes Mabed) olarak bilinir. 1091 yılında esaslı bir onarım geçirmiştir. Plan itibariyle Şam Emeviye Cami’nin Anadolu’ya yansıması olarak yorumlanır. Camiye Diyarbakır’da hüküm sürmüş bütün devletler büyük önem vermiş ve onarmışlardır. Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah, İnal ve Nisanoğulları, Anadolu Selçuklu Hükümdarı GıyaseddinKeyhüsrev, Artuklular, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan ve Osmanlı Padişahlarından bir çoğuna ait kitabe ve fermanlar camiinin muhtelif yerlerinde görülmektedir. Ulu Camii ziyaretimiz sonrası akşam yemeği için serbest zaman veriyor ve gezimizi sonlandırıp Erzurum’a doğru hareket ediyoruz. Bir sonraki turlarımızda görüşmek dileğiyle vedalaşıyoruz.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR;
YUKARIDA BULUNAN TUR PROGRAMI TÜM HAKLARIYLA TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ’NE BAĞLI 8852 BELGE NOLU CEMRE TURİZM’E AİTTİR. PROGRAMIN KOPYALANMASI VE YAYINLANMASI YASAKTIR.
İlk yorumu siz yapın