Yaklaşık 16 saat süren yolculuk sonrası İstanbul’a varış. Sabah kahvaltısı sonrası gezimize Tarihi Yarımada ile başlıyoruz. Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saray olan Topkapı Sarayı ile gezimize başlıyoruz. Bir zamanlar içinde 4000 insanı barındıran Topkapı Sarayı gezimiz sonrası programımıza Dünya’nın en eski katedrali konumunda Bizans döneminde kilise, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sonrası cami, günümüzde ise camii olarak ibadete açılan Ayasofya Camii ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz. Sonrasında İstanbul’un en değerli şaheserlerinden, İznik Çinileriyle ve mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslendiği için Avrupalılarca ‘Mavi Cami’ olarak isimlendirilen Padişah 1. Ahmet’in günümüze sunduğu en güzel hediyelerden biri olan Sultan Ahmet Camii ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz. Ardından Dikilitaş, Yılanlı Sütun ve Yerebatan Sarnıcı gezilerimiz sonrası Tarihi Mısır Çarşısı üzerinden Eminönü’ne geçiyoruz. Burada balık ekmeklerimizi yedikten sonra bize özel teknemizle muhteşem bir boğaz turu yapıyoruz. Son olarak Taksim İstiklal Caddesi’nde küçük bir gezi yürüyüş sonrası konaklama için otelimize doğru hareket ediyoruz.
Sabah otelimizde aldığımız kahvaltı sonrası Çanakkale’ye doğru hareket ediyoruz. Gezimize Güney Cephesi ile başlıyoruz.
Güney Cephesi ;
Çanakkale Boğazının Avrupa yakasında yer alan Kilitbahir Kalesi ve devamında Sarıkule, kalenin hemen güneyinde boğazın kenarında yer alan Namazgah Tabyaları, kahraman erlerimizden Seyit Onbaşı’nın mermiyi kucaklayıp Ocean Gemisini dümen tertibatından vurduğu yer olan Mecidiye Tabyası ve Seyit Onbaşı’nın heykeli, Kerevizdere’de yapılan savaşlarda şehit düşen kahramanlarımızın bulunduğu Havuzlar Şehitliği,Soğanlıdere Mevkii’nde şehit olanların bulunduğu Soğanlıdere Hastane Şehitliği, 28,29,30. ve 126. Alaylarda şehit düşenlerin yattığı Şahindere Hastane Şehitliği, Çanakkale savaşlarında verilen yaklaşık 250.000 şehit zaiyat kabul edilen Türk kaybının anısına yaptırılan Şehitler Abidesi,1915 Çanakkale muharebelerinde çıkartma sahili olan Morto Koyu ve Fransız Mezarlığı, Türk savunmasının ateşi sonucu birçok Britanyalı askerin gömülü olduğu Sahil Mezarlığı Ertuğrul Koyu ve Tabyası, Yahya Çavuş ve emrindeki bölüğün anısına inşa edilmiş Yahya Çavuş Anıtı ve Şehitliği, hem Gelibolu Savaşları için hem de bu savaşlarda ölen ve mezarları bilinmeyen veya kaybolan yada Gelibolu sularına gömülen 20.763 kişinin anısına dikilmiş olan Helles Anıtı(İngiliz Abidesi) gezilerinden sonra, 4 Haziran 1915’te 3. Kitre Muharebesinde yaşanan bir olayın anısına yapılan Sonok Anıtı, 28 Haziran -5 Temmuz tarihleri arasında olan Zığındere Savaşlarında şehit düşenlerin anısına yaptırılan Zığındere Sargı yeri Şehitliğinden sonra Kuzey Cephesine geçiyoruz.
Kuzey Cephesi;
Kuzey Cephesinde ilk durağımız 25 Nisan 1915 sabahı Anzak kuvvetlerinin çıkartma yaptığı Anzak Koyu Tören Alanı-Arıburnu Yarları ve Mezarlığı, kucağında yaralı İngiliz askerini taşıyan Mehmetçiğin mermer bir kaida üzerinde bulunan Mehmetçiğe Saygı Anıtı,savaşta hayatlarını kaybeden 4228 Avustralya ve 708 Yeni Zelanda askerinin anısına yaptırılan Kanlısırt-Avustralya Anıtı(Lone Pine),19 Mayıs saldırılarında bir Darülfünun gençliğinin şehit düştüğü ve aynı zamanda lağım savaşlarının geçtiği bir mekan olan Kırmızı Sırt-Lağımlar-Orijinal Anzak Siperleri ve Tünelleri,başta komutanları olmak üzere 628 kişilik mevcudunun tamamı 25-280 Nisan 1915 tarihleri arasında şehit düşenlerin anısına yaptırılan 57. Alay Şehitliği,bölgede çarpışmış olan 57,27,64 ve 18. Alaylara mensup askerlerin yattığı Kesik dere Şehitliği, Çanakkale savaşlarının en şiddetli çarpışmalarına sahne olan mevki Bombasırtı,sayıca üstün Anzak kuvvetlerine karşı savunmasını gösteren ve onlara tepeyi vermeyen Mehmet Çavuş ve takımının anısına yaptırılan Mehmet Çavuş Anıtı Cesaret tepe ,Atatürk’ün askerler hitaben söylemiş olduğu “Cephaneniz toksa süngünüz var“ sözünün söylendiği 261 rakımlı Tepe Mehmetçik Kitabeleri,10 Ağustos 1915’te yapılan süngü taarruzunu yönetirken bir şarapnel parçasının göğsüne isabet etmesi ve kalbinin üzerinde bulunan saatin parçalanması olayının gerçekleştiği Conk bayırı Mustafa Kemal’in saatinin parçalandığı ve gözetleme yeri , Conk bayırı’nın deniz tarafındaki kısımlara Yeni Zelanda birlikleri çıkarma yaptığı için onların anısına dikilmiş olan Yeni Zelanda Anıtı, “Şüheda Kabristanları“ projesi kapsamında inşa edilmiş,isimleri ve memleketleri tespit edilen 1354 şehidimizin anısına yapılmış Kocadere Hastane Şehitliği gezilerinden sonra Bigalı Köyü’nde bulunan Atatürk Karargah Müzesi ziyareti sonrası köy meydanında çay molası sonrası feribotla Çanakkale merkeze geçip otelimize yerleşiyoruz.
Sabah otelimizde aldığımız kahvaltı sonrası Deniz Müzesi’ne doğru hareket ediyoruz.Çanakkale’de Çimenlik Kalesi etrafında ve kale içinde yer alan eserlerin ve tarihi eserlerin sergilenmesinden ve korunmasından sorumlu olan komutanlıktır. Burayı gezdikten sonra hemen yanında bulunan Nusret Mayın Gemisi’ne geçiyoruz. 1982 senesinde İstanbul’da Taş kızak Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen Nusret Mayın Gemisi’nin 1/1 ölçülerinde aynı yapımı Çimenlik Parkı içinde özel olarak inşa edilmiş bir platformda sergilenmektedir.Gemi girişinde plan ve fotoğraflarla Nusret Mayın Gemisinin öyküsü anlatılmaktadır .Alt güvertede Çanakkale Deniz Savaşının seyri panolarla ve dijital sunumlarla anlatılmakta döneme ait orijinal eşyalar, Nazmi Bey’e ait beratlar, Çanakkale Savaşı ile ilgili Osmanlıca ve Latince yayınlanan gazeteler sergilenmektedir.Sonrasında tarih kitaplarına ve filmlere konu olmuş Truva Atı önünde fotoğraflarımızı çekiyor ve adı türkülere konu olmuş meşhur Aynalı Çarşıya geçiyoruz.Çarşı Mart 1915’de Gelibolu çıkartması sırasında bombardıman ve yangınlarla tahrip olmuş,1918-1921 yıllarında İngilizlerin Çanakkale’yi işgali sırasında, İngilizler atlarının barınacağı yer olarak Aynalı Çarşıyı uygun görmüşler ve ahır olarak kullanmışlardır.Sonrasında restorasyon yapılmış Ve şuan bünyesinde 14 işletme barındırmaktadır. Son olarak sahilde serbest zaman verip Çanakkale programımızı bitiriyoruz ve Erzurum’a doğru hareket ediyoruz. Yaklaşık 20 saatlik yolculuk sonrası Erzurum’a varış. Bir sonraki turlarımızda görüşmek dileğiyle vedalaşıyoruz.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR;
YUKARIDA BULUNAN TUR PROGRAMI TÜM HAKLARIYLA TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ’NE BAĞLI 8852 BELGE NOLU CEMRE TURİZM’E AİTTİR.PROGRAMIN KOPYALANMASI VE YAYINLANMASI YASAKTIR.
İlk yorumu siz yapın